- Tam Adı: Fransa Cumhuriyeti
- Yüzölçümü (km²): 640,679
- Nüfus: 66.616.416 (2014 Nüfus Sayımı)
- Başkent: Paris
- Para Birimi: Euro
- Başlıca Şehirleri: Paris, Lyon, Marsilya, Nantes, Montpellier,
- Dil: Fransızca
- Coğrafi Konum: Batı Avrupa
- Yönetim Şekli: Cumhuriyet
- Ekonomik Faaliyetler: Turizm, Sanayi, Otomotiv, Tarım
Fransa hakkında kısaca;
- Avrupa’nın batısında Atlas Okyanusu’na ve Akdeniz’e kıyıları vardır.
- Fransa’nın sınır ülkeleri; kuzeyde, Belçika, Lüksemburg, Almanya. Güneyde, Andorra, İspanya. Doğuda, Almanya, İsviçre, Monako, İtalya.
- Metropoliten Fransa’nın sınır uzunluğu, 2,889 km dir. Kıyı uzunluğu ise 3,427 km dir.
- Fransa’nın denizaşırı toprakları, Fransız Guyanası, Guadeloupe, Martinique ve Reunion adasıdır.
- Metropoliten Fransa’nın yüzölçümü, 547,030 km² dir.
- Denizaşırı toprakları ile toplam yüzölçümü, 640,053 km² dir.
Kısaca Fransa Tarihi;
Günümüzde ki Fransa sınırları hemen hemen Antik Galya sınırları ile aynıdır. Bir dönem Roma imparatorluğunun egemenliği altında kalan Fransa topraklarında MS. 843 yılında tekrar Fransa ülke olarak kuruldu.
Fransa’nın Doğal Coğrafya Özellikleri;
Ülkede yeryüzü şekilleri özetle, plato görünümlü masif alanları oluşturan yaşlı dağ kalıntıları, kuzey ve batıdaki tortul ovalar, güney ve güneydoğudaki genç dağlar ve bu dağların arasında uzanan dar ovalardan meydana gelir. Ülkenin genelinde yükselti ve düzlük alanlar birbirine uyumludur. Ülkeyi dar bir boğaza benzetmek mümkündür. Çünkü Atlas Okyanusu ile Akdeniz arasında yer alarak İber Yarımadasını Avrupa’ya bağlar.
Fransa’da eski kütle arazileri birinci zamanda oluşmuştur. Birinci zamanın sonlarına doğu genel şekilleri alan araziler daha sonra çökmelere maruz kalmış ve bugünkü yükselti ve çukurları meydana getirmişlerdir. Bu eski zamanda oluşmuş yükseltiler ise, Bretanya bölgesindeki Armonik Masifi, Belçika sınırındaki Ardenler, Almanya sınırına yakın olan Vojlar ve ülkenin güneye yakın orta kesimindeki Masif Santrali’dir.
Armonik Masifi’nin en yüksek noktası 1424 m, Masif Santral’in ise 1886 m. dir.
İkinci zamanda meydana gelmiş dağlar ise, Pieneler ve Alplerdir. Bu dağlar İspanya ve Fansa sınırını oluşturur ve 550 km boyunca uzanır. Pirenelerin en yüksek noktası Montcalm Doruğu (3080m), Alplerin en yüksek noktası Mont Blanc’dir (4807m). Mont Blanc doruğu Fransa’nın, aynı zamanda Avrupanın da en yüksek noktasıdır.
Ülkede ki en önemli ovalar, Paris Havzası, Akıtanya ve Rhone Havzasıdır. Bu üç ova Masif Santral çevresinde birbirine bağlıdır.
Ülke genelinde ılıman iklim hakimdir. Akdeniz ve Okyanus iklimleri görülür. Kuzeyinde kışlar soğuk, yazlar yağmurludur. Güneyde ise Akdeniz iklimi görülür.
Okyanus iklimi, Bretanya ve Normandiya’da karakteristik olarak görülürken, ufak değişikliklerle bütün batı ve kuzey Fransa’da hüküm sürer. Bu iklimde yazlar serin, kışlar ılık, her mevsimi yağışlı geçer. İç bölgelere yaklaştıkça kışlar biraz sert ve kar yağışlı, yazlar ise yine ılık ve yağışlı olur.
Paris’te serin yazlar ve oldukça yumuşak kışlarla belirgin ılıman bir deniz iklimi hakimdir.
Fransa’da sıcaklık yılın en soğuk ayında bile 0ºC’nin üzerindedir. Ülkedeki bol yağış kuzey ve batının devamlı sisli ve kapalı olmasına neden olur.
Nehirler ülke genelinde ulaşıma elverişli durumdadır. Kanallarla birbirine bağlanan nehirlerin rejimleri bulundukları bölgenin iklimine göre değişim gösterse de, yağışlı iklimin hakimiyeti ile nehirlerin rejimleri düzenlidir. Batıdaki ve kuzeydeki nehirler, okyanus ikliminin bol yağışından, güneydeki nehirler ormanların sebep olduğu yağışlardan, doğudakiler ise yüksekte bulundukları için karların erimesi ile beslenir. Başlıca nehirler ise; kuzeyde, Ren ve Meuse nehri. Barıda, Loire, Garonne, Dordogne, Vienne. Kuzeybatıda Sen ve Marne. Güneyde Rhone ve ülkenin ortasındaki Allier’dir.
Ülkedeki başlıca göller, Leman, Bouroet, Lac de Grandliue, Annecy, Arguebelette, Saint Polnt’ dur. En önemli körfezleri ise Manş Denizi’nde ki Saint Malo ve kuzeydeki Sen körfezidir.
Fransa’nın güneşi en çok gören ve deniz kıyısının en güzel olduğu yer Marsilya’nın doğusudur.
Akdeniz’in tipik bitki örtüsü olan makiler daha çok batı kıyılarında görülürken, ormanlar en çok kuzeye doğru yayılır.
Fransa’nın Beşeri Coğrafya Özellikleri;
Fransa nüfusu bugün 67.12 milyona ulaşmıştır. Ülkede doğum oranı 1850 yılından sonra hızlı bir şekilde düşmeye başlamıştır. Bu düşüş oranını en çok tetikleyen, Birinci Dünya Savaşındaki 1.300 milyon kişinin kaybı olmuştur. Savaş sonrası nüfus artmaya başlasa da bu seferde İkinci Dünya Savaşı ile tekrar düşmüştür. İkinci Dünya Savaşından sonra ise nüfusta büyük bir değişim olmamıştır. Nüfus ülke içerisinde düzensiz dağılmaktadır. Daha çok sanayi ve maden bölgelerinde yoğundur.
Katolik bir ülke olan Fransa’da nüfusun, %2 si protestan, %1 i ise musevidir. Çeşitli Afrika ülkelerinden gelen müslümanlar ise nüfusun 1milyonunu oluşturur.
Düzenli eğitim sistemi olan ülkede, 6-16 yaş arasında zorunlu ve parasızdır. Dili ise Fransızca’dır.
Fransa’nın Ekonomik Coğrafya Özellikleri;
Fransa tarım potansiyeli yüksek bir ülkedir. Bunun yanında ormancılık ve hayvancılıkta önde olan bir sanayi ülkesidir.
AB içerisinde tarım sektörünün en büyüğü olan Fransa’da, nüfusun 2/3’ü çalışmaktadır. Topraklarının %80 tarıma elverişli bir tarım ülkesidir. ABD’den sonra dünyanın ikinci tarım ihracatçısıdır. Şekerpancarı, buğday, üzüm öne çıkan ürünler olmasının yanı sıra ülkede tarım ürünleri çok çeşitlidir. Arpa, mısır, darı, patates ve çeşitli meyve-sebzelerin üreticisidir.
Rhone deltasında Akdeniz tipi meyve ve sebzecilik, Picardie’de şekerpancarı, Akitanya (Aquitaine) bölgesinde mısır, Paris havzasında ise buğday öne çıkar.
Fransa dünyanın en ünlü şarap üreticisidir.
Mandıracılık, domuz besiciliği, sığır yetiştiriciliği yapılır. Küçükbaş hayvanlar özellikle Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde yetişir.
Fransa’da bazı madenler ülkeye yetmekte ve dışarıya satmaktadır, bazı maden ihtiyacını ise dışardan karşılar. Ardenler Bölgesinde kömür havzası, Masif Santral’in kuzeydoğusunda Monteau Les Mines bölgesinde zengin kömür yatakları vardır. Ayrıca linyit ve zengin demir yataklarıda bulunur. Avupanın en zengin demir yatakları Lorraine bölgesinde yer alır.
Ülkede tarımdan sonra ikinci büyük sektör ise sanayidir. Toplam milli üretimin %50 si sanayi sektöründen sağlanırken, halkın %40 da bu sektörde yer alır.
Lacq bölgesindeki doğalgaz tüm ülkeye dağıtılırken, petrol kaynakları yetersizdir. Enerji üretimi ülke ihtiyacının yarısını karşıladığı için ithalatçı ülke konumundadır. Ancak bunun yanında elektrik ihracatçısıdır.
Fransa ağır sanayinin geliştiği bir ülkedir. Çok sayıda otomobil fabrikaları, tersaneler, hava araçları fabrikaları, büyük elektrik-elektronik alet ve cihaz fabrikaları, kimya endüstrisi merkezleri, lastik ve tekstil fabrikaları gibi birçok sanayi dalı ülkenin yerleşim alanlarına yayılmıştır.
Dünyanın en büyük turizm devlerinden olan ülke de özellikle modanın merkezi ve aşıklar şehri olarak bilinen Paris, ülkenin turistik merkezlerinden yalnızca biridir. ABD ve İspanya’dan sonra dünya üçüncüsüdür. 2007 yılında ülkeye gelen turistler ülke nüfusundan daha fazlaydı. Turizm hacmini gün geçtikçe artıran ülke de Akdeniz kıyıları çok rağbet görür. Son yıllarda ön plana çıkan Nice şehri de bunun bir kanıtıdır.