Amerika Kıtasının Genel Özellikleri

Amerika, kuzey-güney yönünde en uzun kıtadır.Kuzey Kutbu’ndan Güney Kutbu’na kadar uzanır.Orta kesiminde kıstakla birleşen iki büyük kara parçası biçimindedir.

      Üç bölümden meydana gelir; kuzeyde bulunan kısmı Kuzey Amerika, güneydeki Güney Amerika ve Meksika-Panama Kıstağı arasındaki bölümü ise Orta Amerikadır.Orta Amerika içerisine Karayip Denizinde bulunan Büyük ve Küçük Antiller’i de alır.

         Amerika Kıtası, kuzeyden Buz Denizi, güneyden Güney Buz Denizi, doğudan Atlas Okyanusu, batıdan Pasifik Oksayunusu ile çevrilidir. Amerika Kıtasını Asya anakarasından ayıran kısım ise Bering Boğazıdır.

         Kıtanın batı kıyıları boyunca uzanan Alp kıvrımları kuzey-güney yönünde uzanır. Eski Dünya anakaralarında doğu-batı istikametinde uzananan Alp Sisteminin burada k-g yönlü olmasının nedeni,dünya kıtasının parçalanmasından sonra Kuzey ve Güney Amerika’nın eski temel arazisini oluşturan platformların daima batı yönünde hareket etmesi ve Pasifik Okyanusu’na ait okyanusal kütlenin anakaraya ait kıtasal kütle altına dalmasıdır.

         Amerika, Asya (1010m) ve Afrika (660m) kıtalarından sonra dünyanın üçüncü yüksek kıtasıdır. Dağlar kıtanın batı kesimlerinde genç dağlar olarak nitelendirilir. Bu sıradağlar kuzeyde Kayalık Dağları, güneyde ise And Dağları’dır. Burası aynı zamanda depremlerin ve volkanik faaliyetlerin sıklıkla yaşandığı bir kuşaktır. Kıtanın en yüksek noktası olan zirvesi Arjantin ve Şili sınırının ortasında yer alan Aconcagua Doruğu’dur (6959m). Doğu kısımda yer alan Appalaş Dağları ise daha yaşlı olarak aşınmış ve nispeten daha az yükseltide yer alır.

         Plato ve ovaları yer yer alçak ve parçalı dağlarla çevrilmiş durumdadır. Kıyıda yer alan dağ sistemi nedeni ile gelişemeyen ovalar, iç kesimlerdeki geniş akarsuların büyüklüğüyle geniş alanlara yayılır.

         Kıta iklimi, sıcak, çöl, ılıman ve soğuk iklimlerden oluşur. Kuzey Amerika büyük kısmı ile ılıman kuşakta yer alırken, Güney Amerika tropikal kuşak içerisinde yer alır.

         Amerika tarımındaki temel nitelik çok çeşitli olmasıdır. Kuzey Amerika genel olarak ticaret ve üçüncül,dördüncül faatliyetlerle ilgilenirken ihtiyacı olan tarımsal ürünleri ithalat yolu ile elde eder. Güney Amerika ülkeleri ise çeşitli ürünlerde birinci sıralarda yer aldığı pek çok tarımsal ürünler öndedir. Tropikal iklimin imkanı ile tütünün anayurdu olurken, kakao ve kauçuğunda anavatanı Güney Amerika’nın tropikal bölgeleridir. Pamuk, mısır, buğday, pirinç kuşaklarında yetişen bu ürünlerde öne çıkar.

         Dünya sığır ve manda varlığının %41’i Amerika kıtasında bulunur. ABD’nin, Brezilya ve Arjantin’in geniş düzlükleri ve Pampalar bölgesinde yer alan modern hayvan çiftlikleri oldukça önemli üretim alanlarıdır.

         Yer altı ve yer üstü kaynakları bakımından zengin sayılan kıtalardandır. Kuzey Amerika dört büyük maden kömürü bölgesinden biri iken, Kanada demirde dünya ülkeleri içerinde ikinci sıradadır. Brezilya ve Venezuela’dan çıkarılan elmas önemli gelir kaynaklarını oluşturur.

         Enerji bakımında yüksek potansiyele sahip genç bir kıtadır. Amerika’nın hidroelektrik enerji potansiyeli en yüksek ülkeleri, ABD, Kanada, Brezilya’dır.

         Özellikle Güney Amerika ülkelerinde geleneksel yaşantıların devam ettiği bölgeler turistler için oldukça dikkat çekicidir. Turizmin geliştiği ve sektörün öncü ülkelerini kıta içerisinde görmek mümkün.

Yosemite Ulusal Parkı -ABD

Kuzey Amerika Ülkeleri ve Başkentleri

Amerika Birleşik Devletleri(ABD):Washington

Kanada:Ottawa

Orta Amerika Ülkeleri

Antigua-Barbuda:St. John’s

Bahamalar:Nassau

Barbados:Bridgetown

Belize:Belmopan

Dominik Cumh.:Santo Domingo

Dominik:Roseau

El Salvador:San Salvador

Grenada:St. George’s

Haiti:Port-au-Prince

Guatemala:Guaatemala

Honduras:Tegucigalpa

Jamaika:Kingston

Kosta Rika:San Jose

Küba:Havana

Meksika:Mexico City

Nikaragua:Managua

Panama:Panama City

St. Kitts-Nevis:Basseterre

St.Lucia:castries

St. Vincent-Grenadinler:Kingstown

Güney Amerika Ülkeleri

Arjantin:Buenos Aires

Bolivya:La Paz

Brezilya:Brasilia

Ekvador:Quito

Guyana:Georgetown

Kolombiya:Bogota

Paraguay:Asuncion

Peru:Lima

Surinam:Paramaribo

Şili:Santiago

Trinidad-Tobago:Port-Of-Spain

Uruguay:Montevideo

Venezuela:Caracas

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir