Madagaskar “Vohimana Projesi”

madagaskar

Madagaskar’ın doğu kesiminde eşsiz bir biyolojik çeşitlilik ve bitki örtüsü barındıran Vohimana, ormanlar ve yüksek yaylalar arasında koridor oluşturan özel bir bölge. Afrika kıtasından 125 milyon yıl önce ayrılan Madagaskar’da yetişen bitkilerin yüzde 80’i adaya özgü ve başka hiçbir yerde bulunmuyor. Vohimana ormanı da bu zenginlikten payını fazlasıyla alıyor. Yöre bu özelliğiyle, bitkileri ve geleneksel kullanım amaçlarını araştıran Chanel Araştırma Merkezi’nin de ilgi odağı oldu. Ama bu görkemli doğa mirası ne yazık ki tehdit altında. Ormanın bazı kısımlarında çok az ağaç kalmış ve bitkiörtüsü seyrekleşmiş durumda. Hektarlarca alan herhangi bir bitkinin yetişemeyeceği kırmızı tozlarla kaplı. Bunun nedeni yıllardır süren, ormanda yangınların çıkmasına ve toprağın kuraklaşmasına sebep olan yanlış tarım uygulamaları. Vohimana ormanı olarak bilinen alan 1960 ve 2000 yılları arasında neredeyse yarıya indi.

Chanel, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte 2009’dan beri bu alanda çalışmalar yapıyor ve ormanın gelişmesi için çalışıyor, bölge sakinleri için eğitim ve sağlık projeleri geliştiriliyor. Risklerin ortadan kaldırılması ve toprağın üst tabakasının eski verimliliğine kavuşabilmesi için yıllar gerekli. İlk adım ise bölge sakinlerini bilinçlendirmek ve yeni bir ağaçlandırma projesi başlatmak. Chanel tarafından desteklenen çalışma, Vohimana’nın bitki örtüsünün eski verimliliğine kavuşması yönünde önemli bir adım. Proje kapsamında ormanda görevlendirilen korucular zarar görmüş bitki örtüsünü yakından gözlemliyor. Chanel araştırmacıları da bölgeye yaptıkları her ziyarette yeniden yapılanma sürecini yakından inceliyor. Bu sayede şimdiye dek hektarlarca alan yanmaktan kurtarıldı ve ağaçlandırma çalışması yapıldı.
Madagaskar’ın Vohimana bölgesi, zengin ormanları ve bitki çeşitliliğiyle dikkat çekiyor. Bu hazinenin korunması için Chanel desteğiyle yöre sakinlerinin de yer aldığı projeler geliştirildi. Chanel’in bölgede incelediği bitkilerden biri de mavi zencefil (Zingiber officinale Roscoe). Çin ve Hindistan’da, antiseptik ve antioksidan özellikler taşıyan bu köksap bitki binlerce yıldır biliniyor. Madagaskar’a ise 2 bin yıl önce Endonezyalı tüccarlar tarafından taşındı ve iklime başarıyla uyum sağladı. Chanel Araştırma Merkezi, bitkideki üstün antioksidan özelliklere sahip gingeroller ve shogaol aktif moleküllerini izole etti. Bu moleküller, Hydra Beauty formüllerindeki aktif içeriklerden biri olan Blue Ginger PFA’nın da kalbi durumunda. Chanel Araştırma Merkezi ayrıca bu çalışmalarla yöre halkı için ekonomik bir kaynak da yaratmış oldu.

Kaynak: Atlas Dergisi Nisan 2012 sayısı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir