a) Kışın
- Eylül ayından itibaren Anadolu’nun iç kısımları YB’ın kıyı bölgelerimiz ise AB’ın etkisindedir. Bu nedenle genel olarak YB sahası olan Anadolu’dan kıyı bölgelerimize doğru genel bir hava akımı olmaktadır.
- Bu hava akımından dolayı Doğu Karadeniz sahillerindefön rüzgarları görülmektedir. Ayrıca Antalya körfezi’inde de fön rüzgarları oluşur.
- Kıyı bölgelerimizde siklonal AB faaliyetlerinin artmasıyla birlikte özellikle yağışlı dönemlerde çeşitli yönlerden esen rüzgarlar oluşmakta, sıcak ve soğuk cepheler sık sık yer değiştirmektedir.
- Güneybatıdan ve kuzeybatıdan sokulan hava kütleleri Anadolu’yu zaman zaman etkisi altına almaktadır. Örneğin; Erzurum’da kış döneminde hatta Nisan ayında güneybatıdan gelen rüzgarlar bile hakim durum geçer.
b) Yaz durumu
- Kuzeybatı Avrupa’daki subtropikal YB alanından güneydoğudaki Basra AB sahasına doğru hava akımı oluşmaktadır.
- Eteziyen adı verilen kuzeydoğudan esen rüzgarlar Marmara ve Ege bölgesini etkisi altına almaktadır.
- Etezyen rüzgarları Ege ve Marmara bölgesi serinlerken, Torosları aşarak Akdeniz’e ulaştığında fön olayından dolayı kavurucu sıcaklar başlamaktadır.
- Yaz döneminde serin ve nemli olan Karadeniz’deki YB sahasının iç kısımlarda sıcak havanın oluşturduğu AB sahasına doğru genel bir hava akımı olmakta ve bunun sonucunda KAD’ının kuzeye bakan yamaçları boyunca nemli ve serin havasının yükselmesi ile sis-bulutlar olmakta ve orografik yağışlar meydana gelir.
- Akdeniz’de ise Toroslara görülen hava akımı olmaktadır. Nemli ve nispeten ılık-sıcak olan bu hava kütlesinin Toroslar boyunca yükselmesi ile öğleden sonra meydana gelen oroğrafik yağışlar oluşmaktadır.
- İskenderun körfezinde Amanos Dağlarının Akdeniz’e bakan yamaçları, Bolkar D., Aladağların ve Geyik Dağlarının güneye bakan yüksek yamaçları yazın yağış alır.
- Yaz döneminde güney sektörlü sıcak rüzgarlar Anadolu’nun iç kısımlarına doğru ilerleyerek kuru ve kavurucu sıcakların oluşmasına sebep olur. “Samyeli” olarak bilenen bu kavurucu sıcaklar bitkilerin sararmasına neden olur.
- Yazın günlük sıcaklık değişimlerine bağlı olarak dağ ve vadi meltemleri, Ege bölgesinde kara ve deniz meltemleri oluşmaktadır. Ege’de İzmir civarında yerel(lokal) rüzgarlar görülür.
Karadeniz’deki yaz yağışının sebebi;
Cephe sisteminin kuzeye kayması
Yükselici hava hareketinden dolayı burada yazın sis meydana gelir ve yağış oluşur.