Son 10 yılda Avrupa’nın bulunan en büyük madeni.Toplam208 tonluk madenden bugüne kadar 7.5 ton altın ürettik. Uşak Eşme ilçesi yakınındaki Kışladağ Altın Madeni’nin kapılarını basına açan TÜPRAG Başkan Yardımcısı Ümit Akdur, madenin faaliyetine izin veren gelişmenin kendilerini sevindirdiğini söyledi.
Teknik anlamda bir eksikleri olmadığını belirten Akdur “Bizim yargı kararına karşı hareket etmemiz mümkün değil. Ama her yatırımcı gibi tüm yasal haklarımızı kullanacağız” dedi. 2006’da faaliyete geçen madenin 2 yılı rehabilitasyon olmak üzere 17 yıl boyunca işletileceğini belirten Akdur, “Kışladağ son 10 yılda Avrupa’nın bulunan en büyük madeni. Toplamda 208 tonluk madenin, çıkarılabilir rezervi 170 ton. Bugüne kadar 7.5 ton altın ürettik. Bu Türkiye’nin her yıl ithal ettiği altına eşit bir miktar. Hedefimiz yılda 10 milyon ton altın üretmek” diye konuştu. Altın Madencileri Derneği’nin başkanlığını da sürdüren Ümit Akdur, Türkiye’de altın madenciliğinde geçmiş yıllara göre çok daha olumlu bir ortam olduğunu belirterek şu bilgileri verdi;
“Koza Altın’ın Gümüşhane’deki çalışmaları, bizim İzmir Efem Çukuru’ndaki çalışmalarımız, Cominco’nun Çanakkale’deki çalışmaları, Türkiye’deki potansiyeli ortaya koymaya başladı. Çok olumlu bir gidiş olduğunu düşünüyoruz. Böylece Türkiye’nin 6 bin 500 tonluk, 200 milyar dolarlık potansiyelini daha kısa süre içerisinde ekonomiye dahil edebiliriz. Bu potansiyel katmadeğeri ile 800 milyar dolara kadar yükselebilir.
Kışladağ Altın Madeni’ne 174 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirten Akdur, altın fiyatlarının değişmesine bağlı olarak 15 yıl sonunda 2-2.5 milyar dolar değerinde altın çıkarmış olacaklarını söyledi. Akdur, alanın yeşillendirilmesi, arama çukurlarının doldurulması, siyanürlü toprağın temizlenmesi gibi konuların rehabilitasyon kapsamında olduğunu belirterek bu konuya her 5 yıl için 3.5 milyon dolar gibi bir bütçe ayrıldığını ifade etti. Madenin müdürü Mehmet Yılmaz da ton başına 350 gram civarında siyanürün toprağa karışmayacak yatılım teknikleriyle altını ayrıştırmak için kullanıldığını belirterek madende düzenli olarak siyanür ölçümleri yapıldığını da ifade etti.