NASA kritik soruyu yanıtladı
Mars gezeninden gelen verileri değerlendiren NASA, geçmişte ilkel yaşam olabileceğini açıkladı. Curiosity isimli aracın Mars zeminindeki analizlerine göre, gezegende yaşam için gerekli olan sülfür, nitrojen, hidrojen, oksijen ve karbon minarelleri bulundu.
NASA’nın yayımladığı fotoğrafta, sol tarafta Opportunity uzay aracı tarafından incelenen kaya görülüyor. Kayanın, sülfat bakımından zengin kumtaşı olduğu ve suyun bulunduğu ortamda oluştuğu belirtildi. Opportunity’nin bu keşfine rağmen, bilim insanları suyun çok tuzlu ve asitli olması nedeniyle Mars’ta geçmişte yaşam olamayacağını düşünüyordu. Curiosity keşif aracı tarafından çekilen sağdaki fotoğrafta yer alan kayada ise nötr PH seviyesinde, mikrobiyolojik yaşam için ideal bir kimyasal bileşik tespit edildi. Suyun tuz oranının sanıldığından daha düşük olduğuna işaret eden keşif, bir zamanlar Kızıl Gezegen’de yaşam olabileceğini gösterdi (Büyütmek için tıklayın).NASA’nın Mars Keşif Programı yetkili uzmanlarından Michael Meyer, düzenlediği basın toplantısında, Mars’ın yaşamaya uygun olup olmadığının, gezegenin yüzeyindeki ilk kaya delme çalışmasını 9 Şubat’ta yapan ‘Curiosity’ misyonunun cevabını vermesi gereken önemli soruların başında geldiğini belirtti.Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), kaya örneklerindeki minerallerin analizinin geçmişte Mars’ta hayatın ‘var olmuş olabileceğini’ gösterdiğini açıkladı.
Meyer, ‘bugün bilinenlerin ışığında söz konusu soruya olumlu yanıtın verilebileceğini’ vurguladı.
İncelenen kaya tozunda kil minerallerinin belirlendiği, bu minerallerin suyun olduğu bir ortamda bulunduğu bildirildi.
Curiosity, delme işlemi sırasında ortaya çıkan bir tutam tozu, kimyasal ve mineral yapıyı analiz etmek amacıyla üzerinde bulunan laboratuvara başarıyla boşaltmıştı.
Curiosity’nin Şubat ayı başında yaptığı ilk sondajın ardından çektiği kare (Büyütmek için tıklayın).
|
Mars’a yapılacak olası yolculuk kapsamında şimdiye kadar üretilen en gelişmiş robot olan Curiosity, 12’den fazla kamerası, bir meteoroloji istasyonu, delme ve çevreyi incelemesine olanak sağlayan araçlarıyla Kızıl Gezegen’de hayata ilişkin kimyasal temel yapı taşlarını bulmaya çalışıyor.
Curiosity, 26 Kasım 2011’de uzaya fırlatıldıktan sonra 6 Ağustos 2012’de Mars’a inmişti. Araç, arıza nedeniyle şu an güvenli modda ve onarılmayı bekliyor.
Kaynak: ntvmsnbc.com