Küresel Isınma
Günümüzde yeni olarak ortaya çıkan güncel sorunlardan biridir. Özelikle bugünlerde sık duyduğumuz bir terim olan ısınma, daha çok kısa süreli değil de uzun yıllar sonucu ortaya çıkan bir olaydır. Günümüzde dünyayı etkilediği gibi, gelecekte de daha büyük alansal olarak etki edecek olaylardan biridir. Sadece dünyanın bazı bölgeleri değil tamamını ve üzerinde yaşayan tüm canlıları etkileyecektir.
Atmosferde bulunan su buharı, karbondioksit, metan gazları ısısının tutulmasına neden olan gazlardır. Güneşten gelen mor ötesi ışınların bir kısmı atmosfer tarafından absorbe edilir, bir kısmı uzaya geri gönderilir. Atmosferde yukarıda sayılan ışınların oranı ne kadar çok artarsa dünya o oranda ısınmaktadır. Geçtiğimiz yüzyılda ortalama dünya sıcaklığı 0,75 C derece göstermiştir. 1990 ile 2100 yıları arasında ısınmanın 1-3,5 C derece olacağı öngörülmektedir. Atmosferde karbondioksit ve su buharı olmasa sıcaklığının dünya üzerinde -40 C derece olması gerektiğini bilim adamları tespit etmişlerdir.
İnsanların fosil yakıtları kullanmaları atmosferdeki CO2 oranını sürekli artırmaktadır. Karbondioksit oranı arttıkça ısınma artmakta, bu durum su buharının oranını artırmakta bu etkiye atmosferin su etkisi denilmektedir. Bunun sonucunda dünya iklim dengesinin bozulmasına neden olmaktandı. Kutuplar da buzulların erimesine neden olmaktadır. Dünya üzerinde 15-95 cm arasında değişen ölçüler de deniz seviyesinde artış olacağı tahmin edilmektedir.
Ayrıca yıllardır erimeyen alp dağlarındaki karlar çözülmektedir. Bu durumda suların yükselmesinin bir sonucu olarak, bazı yerler su altında kalmaktadır. Ekvator bölgelerinde sıcaklık daha da artacak, kuzeye doğru soğuk olan bölgeler ılımanlaşacaktır. Türkiye için Akdeniz bölgesi daha sıcak olacak, İç Anadolu bölgesi daha kurak olacak ve kıtlık yaşanabilecektir. Rusya’nın soğuk olan bölgeleri daha ılıman olup, yetişmeyen bazı bitkiler buralarda yetişme imkânı bulacaktır.
Küresel ısınma nedeniyle bazı bitki ve hayvanlar ya bulundukları tabiatı terk edecek ya da öleceklerdir. Ayrıca önümüzdeki 18-21 yıl içinde, ısı böyle yükselmeye devam ederse, bilim adamlarının araştırmalarına göre Türkiye’nin güneyindeki ülkelerde bulunan ve sıtma taşıyan anofel cinsi sivrisinek türü, Akdeniz kıyılarımıza gelecek ve önlem alınmazsa sıtma baş gösterecektir. Ayraca göçmen kışlar kuruyan göller nedeniyle göç yolarını değiştirerek bu kuşların taşıma olasılığı olan hastalıkları diğer kanatlılara bulaştırma durumu hâsıl olabilecektir.
21.Yüzyıl ve Çevre Kitabından Alıntıdır.