ABD’li araştırmacılar, 2000 yılından bu yana dünyanın kaybettiği orman miktarını belirledi. Araştırma, 2000’den bu yana geride kalan 12 yılda 2.3 milyon kilometrekare ormanın yok olduğunu ortaya koydu. Orman kaybının en çok tropikal bölgelerde yaşandığı ortaya çıktı.
ABD’nin Maryland Üniversitesi araştırmacıları, Google ile gerçekleştirdikleri çalışmada dünyanın 2000 ile 2012 yılları arasında kaybettiği orman miktarını gösteren harita hazırladı.
Uydu ve Google’ın verilerine dayanılarak hazırlanan ve dünyanın tümünü kapsayan interaktif harita, 30 metreye kadar doğru hesaplama içeriyor.
Haritaya göz atmak için TIKLAYIN.
Science dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan coğrafyacı Matt Hansen, “Hazırladığımız harita küresel dinamikleri tanımlamamıza ve bölgeleri karşılaştırmamıza yardımcı olacak” dedi.
12 yıllık değişimi gösteren harita, ormansızlaşmanın yanı sıra, artan ve beliren yeşillikleri de ortaya koyuyor. Dünya, kaybettiği 2.3 milyon kilometrekare ormana karşılık 800 bin metrekare orman kazanırken, 12 yıl içinde kaybedilen 200 bin metrekarelik alan yeniden ormana dönüştürüldü.
DENGESİZ TABLO
Dünyanın orman haritası, geride kalan yıllarda bazı ülkelerin çevreyi koruma politikalarında başarı elde ettiğini gösterirken, bazılarının da istenen başarıya ulaşamadığını ortaya koydu.
Brezilya’nın yıllık orman kaybı yılda ortalama 1.300 kilometrekare azalırken, Endonezya’da orman kaybı arttı. Güneydoğu Asya ülkesinin 2003’teki kaybı 10.000 kilometrekare olurken, bu miktar 2011’de 20.000 kilometrekarenin üzerine çıktı.
Hansen, orman kaybının en büyük sorumlusunun insanlar olduğunu belirtirken, yangın ve fırtınaların insanların ardından en çok zararı yapan etkenler olduğunu söyledi.
UYDU VE BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ
Hansen ve meslektaşları, kullandıkları verilerin büyük kısmını Dünya’da iklim değişikliğinin etkilerini gözlemleyen uydulardan elde etti.
Verileri en çok kullanılan uydu, 1999’da Uzay’a fırlatılan, ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu’na ait Landsat 7 oldu.
Elde edilen verilerin tek bir bilgisayarda işlenmesinin 15 yıl süreceğini belirten Hansen, Google bulut bilişiminden yararlandı ve verilerin işlenmesi birkaç gün içinde tamamlandı.
EN UFAK DETAYLAR BELLİ
Yıllar içindeki değişimi her bölgede detaylarıyla veren interaktif harita, araştırmacılar için de çok önemli bir görsel arşiv özelliği taşıyor.
Kuzey Amerika’nın batısında, yangın, ağaç kesimi ve haşerelerin etkisi net bir şekilde görülürken, 2009’da Fransa’nın güneybatısındaki fırtınanın; 2005’te ise İsveç’te yaşanan hortumun ağaçları dümdüz eden etkisi de görülebiliyor.
Harita, en çok orman kaybının Güney Amerika ülkelerinin sahip olduğu tropikal ormanlarda yaşandığını belirtiyor. Ancak başta Brezilya’nın gösterdiği çabalar, yaşanan yüzde 32’lik kaybı azaltacak gibi görünüyor.
Kaynak: ntvmsnbc.com
Dünyadaki ormanlarda yoksun kaldığı anda insanlık yok olmuş demektir. Bunu göz önünde bulunduralım. Her şey için peçetelere sarılmayalım boş yere kağıt israfında bulunmayalım.