Gök bilimciler, Dünya dışı gezegenlerde var olması muhtemel liken ve yosunların, bulundukları gezegene kazandıracakları renkler sayesinde Uzay’da yaşam izi aranabileceğini belirtti.Gök bilimciler, bugüne kadar yabancı güneş sistemlerinin yaşanabilir bölgesinde (Goldilocks zone) bulunduğu tespit edilen gezegenlerde yaşam izi aramak için, yeni bir yöntem kullanmayı amaçlıyor.
Yaşanabilir bölge, bir yıldızın etrafında bulunan, yörüngesindeki gezegenlerin su ve diğer yaşam şartlarını bulundurmasına imkan veren bölge anlamına geliyor. Güneş ışınlarının optimum sıcaklık oluşturması için, bu bölgedeki gezegenlerin yıldızlarına olan uzaklığı bölgenin genişliğini belirleyen ana faktör olarak beliriyor.Gök bilimciler, teleskopların çok daha detaylı gözlem yapabilir hale gelmesiyle, yaşanabilir bölgede yer alan gezegenlerin saçtığı ışıkları çok daha net görmeyi ve bu ışıklarda yaşam izi aramayı amaçlıyor.
YAŞAMIN İZLERİ
Dünya’dan bakıldığı zaman, Dünya büyük müktarda yakın kızılötesi ışık yayıyor. Bu ışık, gezegenimizdeki bitkilerde yer alan klorofili temsil ediyor. Araştırmacılar, uzak gezegenlerde evimizdekine benzer bitki örtüsü bulunması halinde, benzer bir ‘kırmızı kenar’ görebileceklerini ifade etti.
‘Kırmızı kenar’, bitkilerin ve bazı bakterilerin yansıttığı yakın kızılötesi ışığın Uzay’dan bakıldığında belirmesini temsil ediyor. Fotosentez yapan canlılar, bu süreç esnasında çok fazla ısınmalarına neden olacakları için yakın kızılötesi ışıkların büyük kısmını yansıtıyor. Böylece, atmosferin ötesine varlıklarını belli eden bir sinyal gönderiyorlar. Almanya’nın Heidelberg kentindeki Max Planck Astronomi Enstitüsü’nde gök bilimci olan Siddharth Hegde ve Lisa Kaltenegger, bugüne kadar yaşanabilir bölgelerde tespit edilen kayalık, aşırı sıcak, kuruluk ve asitlik derecesi çok yüksek gezegenleri inceliyor.
Astrobiology dergisinde yayımlanan araştırmayı yürüten iki araştırmacı, dış gezegenlerdeki ‘yaşam rengini’ tespit edebilmek için, Dünya’nın farklı bölgelerinden yararlandıklarını belirtti. Örneğin, kurak bölgelerde likenler, çok sıcak sularda bakteriler ve asit maden atıklarında kırmızı yosunların saçtığı ışıklar inceleniyor. İkili, araştırmalarında her tür organizmanın saçtığı farklı ışıkları not etti. Likenlerin, bakteri ve yosunlardan daha yoğun bir sarı renk yaydığı görüldü.
IŞIKLAR YANILTABİLİR
Araştırmacılar, dış gezegenlerden saçılan renklerin mutlak yaşam anlamına gelmeyeceğini ancak yaşam aranması sürecinde yeni bir adım olabileceğini ifade etti. Ancak dikkat edilmesi gereken faktörler de var.ABD’nin Northwestern Üniversitesi’nden Nicolas Cowan, “Dış gezegenlerde ağaçtan çok mikrobiyolojik yaşam olma olasılığı daha yüksek. Ancak dış gezegenlerin atmosferlerinin Dünya’nınkinden çok farklı olma ihtimali de var. Bu yüzden ışığı çok farklı yayıyor olabilirler” dedi. Cowan, “Doğa, bulunduğumuz küçük kozmik noktanın aksine diğer yerlerde çok daha farklı işliyor olabilir” ifadesini kullandı.