Coğrafyanın tanımı çeşitli sözlüklerde birbirinden farklı olarak yapılmıştır. Yapılan tanımlardan bazıları;
1. Yeryüzünü fiziksel, ekonomik, beşeri siyasal yönlerden inceleyen bilim.
2. Herhangi bir bölgenin fiziki ve beşeri özelliklerinin bütünü. Yerin yüzeyini, insana ve fiziksel yapıya ilişkin mekansal görünümlerle farklılaşmaları ve bunların gerçekleştiği ortamı inceleyip tanımlayan disiplin. Konusu yeryüzünü tanıtmak olan bilim.
Ord. Prof. A. Ardel’in coğrafya tanımı: “Coğrafya eşya hadiselerini bir mekan dahilinde toplu olarak bunların birbiri üzerine olan tesirlerini göz önünde bulundurarak inceler.”
Ord. Prof. A. Tanoğlu’nun coğrafya tanımı: “Yeryüzü olayları arasındaki münasebetleri, bu olayların dağılışını ve bu dağılışın nedenlerini inceleyen bir bilimdir.”
Yabancı coğrafyacıların tanımları ise;
-Coğrafya beşeri kısmında insan ve yeryüzünün hikayesi olarak değil, fakat yeryüzünde yaşayan ve onu kullanan insanın incelemesi olarak kabul edilmelidir. ( Jefferson M.)
-Coğrafya fiziki hayati ve beşeri olayların yeryüzünde dağılış durumlarıyla, bu dağılışın nedenlerini ve bu olayların yerel ilişkilerini inceler. (de Martonne, Emm.)
-Coğrafya, yerle birlikte, yerden ayrılmayan, onun üstünde yaşayan, onu renklendiren tüm varlıkları ve yeri değişikliğe uğratan, yeni şekillerle zenginleştiren insanlığın tasviridir. ( Sorre, M.)
Bir alanda ne kadar çok tanım olursa o kadar da tartışma olur. Bu bilimde olması gereken gelişmeler için gereklidir. Ancak Pedagojik olarak yine de ortak bir tanıma varmak daha uygun olacaktır.
Sonuç olarak Coğrafya; insanla doğal ortamı etkileşimleriyle dağılış, karşılaştırma ve nedensellik ilkelerine uygun olarak araştıran ve sonuçlarını sentez halinde veren bilimler topluluğudur.