Çekirdekteki Manyetik Alan Ölçüldü

Berkeley Üniversitesi’nden bir fizikçi, Dünya’nın çekirdeğindeki manyetik alanının kuvvetini ilk defa ölçmeyi başardı.

Dünyanın 2900 km derinliğinde manyetik alanın kuvvetinin, manyetik alan ölçü birimi Gauss’a göre 25 değerine sahip olduğu ortaya çıktı. Bu da yüzeydeki kuvvetin 50 katı olduğu anlamına geliyor. Çalışmayı yayınlayan Prof. Bruce A. Buffett bu son bulgunun, çekirdekteki zayıf manyetik kuvvet olasılığı üzerine görüşleri bertaraf ettiğini söylüyor.
Yerin Katmanları
Yerin Katmanları

Dış çekirdekteki böylesi güçlü bir manyetik alanın varlığı büyük bir ısı yayımına ve doğal olarak ta üretimine işaret ediyor. Isının kaynağınıysa, gezegenin sıcak ve eriyik halde bulunduğu 4 milyar yıl önceki halinden kalanlar, sıvı çekirdeğe gömülen ağır elementlerin yaydığı çekimsel enerji ve potasyum, uranyum ve toryum gibi uzun ömürlü elementlerin radyoaktif bozunumu oluşturuyor. Örneğin 5 Gauss gibi zayıf bir alandan bahsedersek radyoaktif bozunumca sağlanan ısının oldukça düşük olduğundan ve tersi şekilde 100 Gauss gibi kuvvetli bir manyetik alan söz konusu olduğunda da radyoaktif bozunumun ısıya büyük bir katkısı olduğundan bahsedebiliyoruz.

Dünya’nın manyetik alanı, gezegenin demir/nikel çekirdeğinin dış taraftaki üçte ikilik bölüm tarafından meydana getirildiği biliniyor. Bu 2250 km’lik kalın tabaka sıvı haldeyken, yaklaşık olarak Ay’ın büyüklüğüne eşit olan 1200 km’lik iç tabaka ise donmuş bir demir ve nikel topu meydana getiriyor. Çekirdeği sıcak bir manto tabakası ile dış kabuk sarıyor.

Kaynak: ntvmsnbc.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir