Bolu Dağı Tüneli
Proje
Bolu Dağı Geçişi, Gümüşova-Gerede otoyolunun 30. kilometresindeki Kaynaşlı’dan başlayarak, Doğu yönünde Asarsuyu Vadisi boyunca ilerleyip Bolu Dağı’nı bir tünelde geçer ve Yumrukaya mevkiinde sona erer.Bu geçiş, 1977 yılında Helsinki Nihai Senedi doğrultusunda 10 Avrupa ülkesinin katılımıyla imzalanan ve Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı desteğinde halen devam etmekte olan TEM (Kuzey-Güney Avrupa Otoyolu) Projesi kapsamındaki, Türkiye sınırları içinde Kapıkule’den başlayıp İstanbul-Ankara üzerinden devam eden Anadolu Otoyolu’nun bir parçasını oluşturur.Proje tarihi boyunca 12 hükümet, 16 bakan değişmiştir.
İnşaat
Bolu Dağı Geçişi Projesi için 1990 yılında ihaleye çıkılıp, ihaleyi İtalyan Astaldi firması yüklenmiştir. Bolu Dağı Geçişi Projesi içinde yer alan Bolu Dağı Tünelinde ilk kazı işlemi ise 1993 yılında başlamıştır. Tünelin inşaasından önce sismik araştırma yapılmamıştır.
Toplam 25,5 kilometre uzunluğundaki Bolu Dağı geçişinde, 4,6 kilometre uzunluğunda 4 adet viyadük, yaklaşık 900 metre uzunluğunda 3 adet köprü, yaklaşık 2 bin 900 metre uzunluğunda Bolu Tüneli yer alır. Bugüne kadar 2 kez sel, 2 kez de depreme maruz kalması nedeniyle projede bazı gecikmeler meydana gelmiştir.
Bolu Dağı Tüneli 3 geliş, 3 gidiş şeritli olmak üzere, çift tüp olarak inşa edilmiştir.
Ankara yönüne doğru olan sağ tüp 2 bin 788 metre, İstanbul yönündeki sol tüp ise 2 bin 954 metre uzunluğundadır. Bolu Dağı Geçişi Projesi, genellikle Bolu Tüneli Projesi olarak anılır, ancak tünel projenin 2,9 kilometrelik bölümünü oluşturur. Projenin yaklaşık yüzde 35’i tutarındaki 283,5 milyon dolar Bolu Tüneli için kullanılmıştır.
Bolu Dağı Tüneli Açılışı
Bolu Dağı Tünelinde Buzlanmayı Algılama ve Önleme Sistemi
Sistem, asfalt yüzeyine yerleştirilmiş algılayıcılar, kimyasal püskürtme başlıkları (valf), meteorolojik ölçüm noktaları, pompalar, eriyik depoları gibi ünitelerden oluşmaktadır.
Tünelin her iki tarafı giriş ve çıkışlarında Viyadük 2, 3 ve 4 üzerinde her iki istikamette yavaş ve hızlı şerif taraflarından yola püskürtme yapan toplam 525 adet valf mevcuttur. Bunlarla yolun geliş ve gidiş istikametlerinin her birinde yaklaşık 2,6 km boyunca eriyik madde ile buzlanmaya karşı koruma sağlanmaktadır.
Rakamlarla Bolu Dağı Geçişi
- Maliyet: Yaklaşık 1 milyar dolar
- Ankara-İstanbul tüpü: 2954 metre
- İstanbul-Ankara tüpü: 2788 metre
- 4 bin 644 metre 4 viyadük
- 9.7 milyon metreküp kazı yapıldı.
- 7.7 milyon metreküp dolgu yapıldı.
- 1.3 milyon metreküp beton döküldü.
- 177 bin ton betonarme demiri kullanıldı.
- 65 bin metre dökme kazık çakıldı.
Bolu Dağı Sunumu İndir (2,15 mb – .pptx)
Onur Onat ve Damla Subaşı’nın Katkılarından Dolayı Teşekkürler.