2000-2009 Yılları Arası Türkiye’de İllere Göre Nüfus Artış Hızı

Genel bakacak olursak bölgeler arası nüfus artış hızı 1927-2009 arası kadar dengesizlik söz konusu değil ama haritamızda yinede dengesizlik söz konusudur.

Nüfus artış hızının en düşük olduğu ilerimiz 8 adet ve en çoğu Doğu Anadolu bölgesidir. Bu ilerimiz Bartın, Yozgat, Gümüşhane, Bayburt, Erzincan, Muş, Ardahan ve Kars illerimizdir.

Nüfus artış hızının ikinci basamağı ise en geniş yer kaplayan ve her bölgesinde görülen 42 adet il bu basamağa girmektedir. Bu aralıkta en çok Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde yer almakta ve bu bölgeyi İç Anadolu bölgesi takip etmektedir.

Üçüncü basamağına ise 25 il girmekte ve daha çok Akdeniz bölgesinde geniş yer almaktadır. Bu bölgeyi Ege bölgesi ile İç Anadolu bölgesi takip etmektedir.

Son basamağımız ve nüfus artış hızının en fazla olduğu aralık olan 1-30 aralığında 6 il girmekte ve bu illerin büyük bir çoğunluğu (üç il burada bulunmakta) Marmara bölgesinde yer almaktadır. Bunlar İstanbul, Bursa ve Kocaeli ilerimizdir. İç Anadolu bölgesinde Ankara, Ege bölgesinde İzmir, Güney Doğu Anadolu bölgesinde ise Gaziantep yer almaktadır.  Bu alanlara bakacak olursak Türkiye’nin sanayi bakımından gelişmiş sayacağımız ilerin başında gelmektedir. Bu iller yakınında olsun uzakta olsun illerden büyük göç alan ilerinde başında gelmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir